Dostupni linkovi

Zaev optužio predsednika Ivanova za državni udar u Makedoniji


Nastavak političke krize u Makedoniji: Zoran Zaev i Đorđe Ivanov
Nastavak političke krize u Makedoniji: Zoran Zaev i Đorđe Ivanov

Čelnik opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev izjavio je u sredu uveče da je predsednik Makedonije Đorđe Ivanov izvršio državni udar te ga nazvao “saučesnikom VMRO – DPMNE i bivšeg premijera”, jer mu nije dodelio mandat za sastav nove Vlade.

Evropski komesar za proširenje i dobrosusjedsku politiku Johanes Han nakon takve odluke poručio je na tviter nalogu da svi lideri u Makedoniji, uključujući predsednika, moraju da poštuju ishod nedavno održanih parlamentarnih izbora.

"U demokratiji morate priznati parlamentarnu većinu čak iako vam se ne sviđa. Zato očekujem od političkih lidera i institucija da vode demokratske procese u interesu svojih građana", naveo je Han.

Ivanov je prethodno odbio da dodeli mandat Zaevu, iako je dokazao da ima parlamentarnu većinu, navodeći u javnom obraćanju da nema nameru da da mandate čoveku ili partiji koja u svom programu "ima platformu za rušenje državotvornosti i unitarnosti" Makedonije.

“Neću odstupiti od tog stava”, izjavio je Ivanov, a zatim se obratio međunarodnoj zajednici i zatražio od njih da osude i odbace ovu, kako je rekao, platformu strane države, dodajući da su ovo ozbiljni trenuci za državu i da svako mora da se ponaša odgovorno.

Zaev je u ponedjeljak predao potpise 67 poslanika predsjedniku države, od koga je zatražio mandat za formiranje nove Vlade.

Ova partija ima 49 poslanika, a svoju podršku su dali i Demokratska unija za integraciju (DUI) sa deset poslanika i još dve koalicije i partije Albanaca sa osam potpisa.

"Đorđe Ivanov je odlukom da mi ne dodeli mandat, na šta je obavezan Ustavom Republike Makedonije izvršio državni udar", rekao je Zaev.

Zgrada Vlade Makedonije, ilustrativna fotografija
Zgrada Vlade Makedonije, ilustrativna fotografija

Naglasio je da Ivanov mora da povuče odluku i odmah da mu dodeli mandat za formiranje vlade, jer ga Ustav na to obavezuje, te da "ne sme da negira volju građana, koja je pretočena kroz 67 mandata poslanika i da koči ustavne, zakonske i demokratske procese u Makedoniji”, javlja novinska agencija Beta.

Kako je naglasio predsednik SDSM, Ivanov svojim potezom uvodi Makedoniju u duboku krizu sa nesagledivim posledicama po građane i državu.

"Takvim odnosom Ivanov se još jednom stavio u ulogi zaštitnika i saučesnika lidera VMRO DPMNE i rukovodstva njegove stranke. Želim da poručim da SDSM i ja, kao njen predsednik, neću nikom dozvoliti da se igra sa budućnošću države za lične, političke i kriminalne ciljeve", rekao je Zaev.

Ponovio je da je koncept jednog društva, što je na decembarskim izborima podržala većina građana, jedini garant jedinstva Republike Makedonije.

"Zato pozivam građane da ne podležu provokacijama, nezavisno od nacionalne, verske i političke pripadnosti. Treba da ostanemo smireni, na liniji demokratkih procesa koji vode formiranju nove reformske vlade fokusirane na realne probleme građana i države i na vladavinu prava“, rekao je lider SDSM.

Sve što se sada događa, dodao je Zaev, "viđeno je i prethodno od Nikole Gruevskog i njegovih saradnika kao što je Đorđe Ivanov". "Gruevski tone, ali nećemo dozvoliti da potone i Makedonija", poručio je Zaev.

Na najnovija dešavanja u Makedoniji reagovao je i premijer Albanije Edi Rama, koji je na svom Facebook nalogu napisao: "Gospodine Ivanov, albanski jezik nije jezik neprijatelja, već naroda koji učestvuje u izgradnji države u Makedoniji. Bez Albanaca nema Makedonije, dragi predsedniče."

Predsednik Ivanov, nakon što VMRO DPMNE nije uspela da formira vladu, saopštio je da osim dokaza o parlamentarnoj većini, traži i još dva uslova – zaštitu državnih interesa Makedonije, što podrazumeva očuvanje i učvršćivanje unitarnog karaktera države i sistemsku reformu nakon krize, u kojoj će biti obuhvaćeni subjekti sistema nacionalne bezbjednosti.

Istovremeno, Evropska unija je prethodno pozvala na pružanje podrške novoj makedonskoj vladi kako bi se otpočelo sa primjenom neophodnih reformi.

Neposredno poslije izbora u Makedoniji 11. decembra Ivanov je odmah dao mandat bivšem premijeru i lideru VMRO-DPMNE Nikoli Gruevskom za sastav nove vlade, ali njegovi pregovori sa vodećom albanskom partijom DUI su propali.

Nakon toga Ivanov je rekao da će drugi mandat dati stranci koja prikupi najmanje 61 potpis podrške u parlamentu koji broji 120 poslanika.

U Skoplju su poslednjih dana, zbog koalicionog dogovora SDSM i DUI, koji bi dozvolio širu upotrebu albanskog jezika u Makedoniji, održani i protesti građana koji su za “ujedinjenu Makedoniju” i protiv dvojezičnosti.

Skoplje: Nastavak protesta protiv dvojezičnosti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG