Dostupni linkovi

Zaev predaje zahtjev Ivanovu da mu povjeri mandat


Zoran Zaev
Zoran Zaev

Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev trebalo bi danas da makedonskom predsjedniku Gjorgu Ivanovu dostavi 67 potpisa, neophodnih za osnivanje vlade, i zatraži mandat, prenosi Fena.

On je kazao da je prikupio potrebne potpise, kao i da se nada da će proces osnivanja vlade biti gotov u narednih 10 dana.

Tijekom jučerašnjeg dana i europski povjerenik za proširenje i susjedstvo Johannes Hahn i NATO zatražili su od makedonskog predsjednika Ivanova mandat za osnivanje vlade povjeri Zaev, jer je SDSM objavila da je osigurala većinsku potporu u parlamentu.

Ivanov je ranije rekao da će mandat dati stranci koja sakupi najmanje 61 potpis potporu u parlamentu, koji broji 120 zastupnika.

Parlamentarni izbori u Makedoniji održani su 11. prosinca, a Ivanov je mandat prvo povjerio čelniku VMRO-DPMNE Nikoli Gruevskom, međutim njegovi pregovori s vodećom albanskom strankom DUI nisu uspjeli.

Na tim izborima VMRO-DPMNE osvojila je 51 mandat, SDSM 49, a DUI 10.

Pokret BESA - nova albanska oporbena stranka, osvojio je pet mandata, Savez za Albance tri, dok je dva mjesta u novom sazivu dobila DPA.

Gruevski je protiv toga da mandat za osnivanje vlade bude povjeren Zaevu, jer se, jer se kako navode lokalni mediji, plaši velikog narodnog prosvjeda koji neće moći zaustaviti.

XS
SM
MD
LG