Dostupni linkovi

Sirijski pobunjenici preuzeli Al Bab iz ruku IDIL-a


Sirijski opozicioni borci koje podržava Turska u borbama za Al Bab 22. februara 2017.
Sirijski opozicioni borci koje podržava Turska u borbama za Al Bab 22. februara 2017.

Sirijske pobunjeničke snage koje podržava Turska preuzele su gotovo u potpunosti grad Al Bab od militanata ekstemističke grupe "Islamska država" (IDIL), naveli su turski zaničnici.

Turski ministar odbrane, Fikri Isik je u četvrtak izjavio da "danas možemo reći da je preuzeta skoro cijela teritorija Al Baba".

Zakaria Malahifidži, militant iz frkacije Fastakim, rekao je za Reuters da su sve strateške oblasti grada prezete i da je u toku samo "operacija čišćenja".

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu, pak kaže da je oko polovine Al Baba i dalje pod kontrolom militanata "Islamske države".

Al Bab je jedno od uporišta IDIL-a i nalazi se na 30 kilometera od granice sa Turskom. Ofnaziva za preuzmanje ovog sirijskog grada započela je u decembru.

Turska je započela operaciju "Eufratov štit" u avgustu sa ciljem da se militanti "Islamske države" što više udalje od njihove granice sa Sirijom.

Turska državna agencija Anadolu, navela je da je oko 1900 kvadratnih kilometara sirijske teritorije oslobođeno iz ruku IDIL-a od kada je počela operacija Eufratov štit.

Militanti koje podržava Turska napreduju ka Raki de facto glavnom gradu militanata takozvane "Islamske države".

XS
SM
MD
LG