Dostupni linkovi

CG: Naknade majkama se ne ukidaju, protesti protiv smanjenja se nastavljaju


Nezadovoljne majke tokom protesta ispred Vlada Crne Gore 16. februara 2017.
Nezadovoljne majke tokom protesta ispred Vlada Crne Gore 16. februara 2017.

Naknade majkama sa troje i više djece neće biti ukinute, a što se smanjenja tiče, crnogorska Vlada je spremna da predstavnicama majki ustupi jedno mjesto u Ekspertskom timu.

To je ishod sastanka predstavnica majki sa potpredsjednikom Vlade, Milutinom Simovićem i ministrima rada i socijalnog staranja i finansija, Kemalom Puriśićem i Darkom Radunovićem.

Majke to ne prihvataju, već nastavljaju proteste.

“Mi nijesmo nikakvi eksperti. Obećavaju da naknade neće biti ukinute, ali su bili obećali i da ih neće biti smanjene. Sve to uzimamo s rezervom. Protesti se nastavljaju, a o datumu ćemo vas obavijestiti naknadno. Političare pozivamo da budu suzdržani. Svi građani mogu da dođu, ali je ovo protest bez politčke obojenosti”, poručila je nakon sastanka predstavnica majki Željka Savković.

“Ono što je predsjednik Filip Vujanović oduzeo, niko nam ne može oduzeti. Treba da se nađe model, samo ako ima volje. Čekaćemo odluku Ustavnog suda o tome jesu li naknade ustavne”, dodala je Savković.

Sastanak sa predstavnicima Vlade trajao je gotovo pet sati.

Više stotina žena započelo je u četvrtak, protest nakon čega su provele i noć ispred zgrade Vlade, tražeći ukidanje odredbi Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojima su im mjesečna primanja smanjena sa 336 na 264 eura i sa 192 na 144 eura.

Drugog dana protesta, žene su dobile obećanje da će ih danas ili sjutra na razgovor primiti ministi rada i socijalnog staranja i finansija, Kemal Purišić i Darko Radunović, kao i da će naknadno biti obaviještene o detaljima.

XS
SM
MD
LG