Dostupni linkovi

Softić predaje zahtev za reviziju presude BiH protiv Srbije


Građani Sarajeva drže transparent povodom najavljene revizije ispred Gradske većnice
Građani Sarajeva drže transparent povodom najavljene revizije ispred Gradske većnice

Agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) Sakib Softić trebalo bi danas ili najkasnije sutra da otputuje u Hag, gde bi u pratnji holandskog advokata Fon van den Bizena trebalo tom sudu da preda zahtev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, objavio je sarajevski "Dnevni avaz".

Pozivajući se na izvore bliske pravnom timu koji je pripremio zahtev za reviziju presude, list navodi da ishod sutrašnje vanredne sednice Predsedništva BiH, na kojoj će razmatrati pitanje revizije presude ni na koji način neće uticati na odluku o predaji zahteva za reviziju presude MSP u Hagu po tužbi protiv Srbije.

Prema istom tom izvoru, nikakve eventualno nove odluke ili stavovi ne mogu zaustaviti nameru pravnog tima da preda zahtev najkasnije do petka, 24. februara.

Navodi se i da je "nesporna činjenica da BiH na to ima pravo, bez obzira što je predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić tražio vanrednu sednicu Predsedništva BiH o tome".

Sa Softićem bi, navodno, trebalo da putuje i direktor Instituta za istraživanje ratnih zločina protiv čovečnosti i medjunarodnog prava Rasim Muratović.

Srpska strana u BiH osporava legitimitet Softiću kao agentu pred MSP u Hagu, navodeći da je njegov mandat okončan nakon što je taj sud 2007. godine doneo presudu po tužbi BiH protiv Srbije.

XS
SM
MD
LG