Dostupni linkovi

Mogerini od 1. do 4. marta u poseti Zapadnom Balkanu


Federika Mogerini u martu na balkanskoj turneji
Federika Mogerini u martu na balkanskoj turneji

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini boraviće od 1. do 4. marta u posjeti Zapadnom Balkanu tokom koje će sa predstavnicima vlada, parlamenata i političkih stranaka razgovarati o sprovođenju reformi i jačanju dobrosuedskih odnosa i regionalne saradnje na putu ka EU.

Kako je danas saopšteno u Briselu, Mogerini će posetiti Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Crnu Goru, Srbiju i Makedoniju.

Mogerini će o poseti regionu izvestiti šefove diplomatije EU 6. marta na sastanku Saveta za spoljne poslove.

Ona je uoči posete izjavila da "rad sa Zapadnim Balkanom, regionom koji je u samom središtu Evrope, predstavlja najvažniji prioritet za EU".

"Radim na tome da svi zapadnobalkanski partneri ostvare napredak na reformskom putu, da se približe EU i da taj proces učine nepovratnim. Regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi u tom kontekstu i dalje imaju presudni značaj", navela je Mogerini.

Prethodno je prištinski Koha ditore objavio da će visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini boraviti 3. marta na Kosovu gde će prisustvovati otvaranju mosta na Ibru u Mitrovici.

Mogerini će u petak, 3. marta prisustvovati završetku radova i puštanju u saobraćaj glavnog mosta na reci Ibar u Mitrovici.

Takodje se očekuje da do tog dana u severnom delu Mitrovice budu okončani radovi na izgradnji pešačke zone i postavljanju žardinjera na cvećem.

Pre odlaska u Mitrovicu, Mogerini će se sastati sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i premijerom Isom Mustafom, dok će nakon povratka prisustvovati radnom ručku koji organizuje predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji, na koji su pozvani lideri svih političkih stranaka zastupljenih u skupštini.

Očekuje se da tokom ručka glavna tema razgovora bude demarkacija sa Crnom Gorom, koja je preduslov za viznu liberalizaciju za gradjane Kosova.

XS
SM
MD
LG