Dostupni linkovi

Oliver Ivanović iz zatvora u kućni pritvor


Milena Ivanović, supruga Olivera Ivanovića, ispred suda u Severnoj Mitrovici, 22. februar 2017.
Milena Ivanović, supruga Olivera Ivanovića, ispred suda u Severnoj Mitrovici, 22. februar 2017.

Sudija, predsednica veća u Osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici donela je odluku kojom je Oliveru Ivanoviću, lideru Građanske inicijative SDP ukinula sudski pritvor i odredila kućni. Ivanović će tokom dana nakon formalnosti u mitrovačkom zatvoru biti prevezen kući. Odluka o pritvoru je doneta na dva meseca, a nakon toga će biti doneto novo rešenje, rekao je Ivanovićev advokat Nebojša Vlajić.

„Imam utisak da i ovaj sud deli pravdu na kašičicu i u delovima kao što je učinio i Apelacioni sud koji nije imao hrabrosti da potpuno oslobodi Ivanovića, već je ukinuo. Tako i sada osnovni sud umesto da potpuno dozvoli da se on brani sa slobode određuje kućni pritvor. Ali ukoliko je ovo jedan korak ka njegovoj konačnoj slobodi mi ovo rešenje pozdravljamo, rekao je Vlajić.

On je rekao da će statusna konferencija biti održana početkom marta i tada će biti određeno kada će postupak početi i sve ostalo što je vezano za početak suđenja.

Ivanovićeva supruga Milena rekla je novinarima da je ovom odlukom načinjen veliki korak ka pravdi i slobodi.

„Ono što očekujem jeste da će Oliver nakon dva meseca u pritvoru biti pušten da se brani sa slobode, i konačno se nazire kraj ovoj jednoj velikoj farsi koja je započela pre više od tri godine“.

Dusan Kozarev, zamjenik direktora kancelarije za Kosovo, Vlade Srbije bio je takođe ispred suda
Dusan Kozarev, zamjenik direktora kancelarije za Kosovo, Vlade Srbije bio je takođe ispred suda

Dušan Kozarev, zamenik direktora Kancelarije za Kosovo Vlade Republike Srbije koji je sa saradnciima čekao ishod odluke sudskog veća u Severnoj Mitrovici, rekao je da su solidarni sa porodicom Olivera Ivanovića i pozitivno gledaju na to što će dva meseca provesti u svojoj kući ali da će tražiti i hitno oslobađanje, i da je odluka o pritvoru produžetak nepravde.

„Pravno i politički gledano je jako bitno da mi ostajemo na poziciji da tražimo hitno i neodložno njegovo oslobađanje i da smatramo bilo kakvu odluku o pritvoru, pa i ovu o kućnom pritvoru kao svojevrsni produžetak agonije i nepravde koja traje više od tri godine“ rekao je Kozarev.

Ispred suda u Mitrovici bile su pojačane mere bezbednosti, a okupilo se i oko dvadesetak prijatelja i rodbine porodice Ivanović.

Ivanović je januara 2016. osuđen na devet godina zatvora za ratni zločin iz aprila 1999. godine., iako ga 81 svedok saslušan tokom sudskog procesa nije doveo u direktnu vezu sa zločinom stavljenim na teret.

Suđenje Ivanoviću vraćeno je na početak pošto je Apelacioni sud u Prištini prošle nedelje ukinuo presudu po prvoj tački optužnice - za ratni zločin iz aprila 1999. godine, dok je potvrđena oslobađajuća presuda Ivanoviću po drugoj tački optužnice, za zločin iz februara 2000. godine.

XS
SM
MD
LG