Dostupni linkovi

Novi Zeland: Sud odobrio izručenje Kim Dotcoma SAD-u


Kim Dotcom
Kim Dotcom

Visoki sud Novog Zelanda odlučio je danas da Kim Dotcom, osnivač internet stranice za skladištenje i razmjenu fajlova Megaupload, može da bude izručen Sjedinjenim Državama gdje ga terete za pronevjere.

Visoki sud je time potvrdio odluku nižeg suda iz decembra 2015, a advokati Kim Dotcoma, koji je njemački državljanin i čije pravo ime je Kim Schmitz, odmah su najavili novu žalbu na odluku Visokog suda.

Odluka je donesena pet godina od kad su SAD zatvorile Kimovu internet stranicu i podnijele tužbu za zavjeru, iznudu i pranje novca protiv njega i još troje njegovih kolega.

Kim Dotcom koji živi na Novom Zelandu borio se protiv izručenja u slučaju koji je rješavan nevjerovatnom sporošću.

Ova odluka neće biti posljednja jer će vjerovatno biti uložena žalba Vrhovnom sudu Novog Zelanda, što bi moglo da traje još godinu ili dvije.

Američki tužioci procjenjuju da je Megaupload ubrao najmanje 175 miliona dolara, uglavnom od ljudi koji su preko njega ilegalno skidali muziku, televizijske emisije i filmove.

Okružni sud Novog Zelanda je 2015. presudio da Kim Dotcom i drugi, mogu da budu izručeni SAD-u po tim optužbama. Tu presudu je viši sud danas potvrdio.

Kim Dotcom je rođen u Njemačkoj i vodio je ekstravagantan način života. Uhapšen je 2012. u dramatičnoj policijskoj raciji na njegovu vilu poslije odluke SAD da zatvori njegovu internet stranicu.

Ubrzo nakon toga izašao je iz zatvora uz kauciju, objavio muziči album, otvorio novu kompaniju za dijeljenje fajlova nazvanu Mega, i pokrenuo političku partiju koja je neuspješno učestvovala na novozelandskim izborima 2014.

XS
SM
MD
LG