Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja traži zajedničku istragu uzroka smrti Kim Džong Nama


Kim Džong Nam
Kim Džong Nam

Ambasador Sjeverne Koreje u Kuala Lumpuru izjavio je danas da je istraga malezijskih vlasti vjerovatnog ubistva polubrata sjevernokorejskog lidera politički motivisana i zahtijevao zajedničku istragu uzroka njegove smrti.

"Istraga malezijske policije nije u cliju razjašnjenja uzroka smrti i traženja osumnjičenog, nego ima političku svrhu", rekao je ambasador Kang Čol novinarima.

Kang je rekao da je policija "prikačila sumnju" na Sjevernu Koreju i pozvao Maleziju i međunarodnu zajednicu da sarađuju sa Pjongjangom u zajedničkoj istrazi.

Malezijsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je pozvalo svog ambasadora u Severnoj Koreji na konsultacije i da je Kang pozvan da objasni svoje "neosnovane" optužbe.

Malezijski premijer Nadžib Razak izjavio je danas novinarima da ima "apsolutno povjerenje" da policija i doktori "veoma objektivno" rade svoj posao i da očekuje da Pjongjang shvati da malezijske vlasti sprovode vladavimu prava.

Kim Džong Nam, stariji polubrat sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una, umro je prošle sedmice na aerodromu u Kuala Lumpuru, pošto je vjerovatno bio otrovan.

Na video snimku s nadzornih kamera koji je objavila japanska televizija, vidi se žena kako prilazi Kimu s leđa i nekoliko sekundi mu nešto drži iznad lica. Kim je zatim prišao radnicima i obezbjeđenju na aerodromu pokazujući na oči i tražeći pomoć.

Kim je umro na putu za bolnicu.

Pjongjang je zahtijevao da mu se preda Kimovo tijelo, ali su malezijske vlasti uprkos tome sprovele čak dvije obdukcije, tvrdeći da su rezultati prve bili nejasni.

Do sada su uhapšene četiri osobe s ličnim dokumentima iz Sjeverne Koreje, Malezije, Indonezije i Vijetnama. Među njima su dvije žene koje su navodno prišle Kimu dok je stajao na aerodromu.

Policija traga za još četiri Sjevernokorejca koji su otputovali iz Malezije na dan napada i pokušava da nađe Kimovog najbližeg rođaka koji bi zvanično identifikovao tijelo i pomogao u istrazi. Vjeruje se da Kim ima troje djece s dvije žene koje žive u Pekingu i Makau.

XS
SM
MD
LG