Dostupni linkovi

Pens: SAD privržene NATO, zahtevaće da Rusija poštuje sporazum iz Minska


SAD će nastaviti da poziva Rusiju da bude odgovorna: Majkl Pens
SAD će nastaviti da poziva Rusiju da bude odgovorna: Majkl Pens

Američki potpredsednik Majkl Pens izjavio je danas u Minhenu da će SAD "pozvati Rusiju da bude odgovorna" u rešavanju krize u Ukrajini, iako američki predsednik Donald Tramp traži zajedničko stanovište s Moskvom na početku svog mandata.

Govoreći na konferenciji o bezbednosti, Pens je takođe rekao da SAD "snažno podržavaju NATO i da će biti "nepokolebljive" u svojoj posvećenosti transatlantskim institucijama kao što je taj vojni savez.

Pens je nastojao da ublaži zabrinutost stranih diplomata i bezbednosnih zvaničnika da bi Tramp mogao da pribegne izolacionizmu u spoljnoj politici, ocenila je agencija AP.

Američki potpredsednik je rekao da će SAD zahtevati da Rusija poštuje sporazum postignut 2015. u Minsku u cilju zaustavljanja sukoba na istoku Ukrajine.

"Znajte, SAD će nastaviti da poziva Rusiju da bude odgovorna, čak i ako tražimo zajedničko stanovište za koje predsednik Tramp veruje da može da se nadje", rekao je Pens.

Na konferenciji o bezbednosti u Minhenu prethodno je govorila nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je ukazala na potrebu da se očuvaju i ojačaju multilateralne strukture kao što su Evropska unija, NATO i Ujedinjene nacije.

Govoreći pred Pensom, Merkel je rekla da je NATO "u američkom interesu".

Pens će se danas sastati i sa liderima Estonije, Letonije i Litvanije, kao i sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom.

On će tokom svoje prve posete Evropi kao potpredsednik SAD boraviti u nedelju i ponedeljak u Briselu.

XS
SM
MD
LG