Dostupni linkovi

Južna Afrika: Invazija gusenica, ugroženi usevi


Zemlje pogođene najezdom gusenica osećaju sve veće posledice
Zemlje pogođene najezdom gusenica osećaju sve veće posledice

Invazija gusenica na jugu Afrike dostigla je proporcije bilblijskih razmera i mogla bi da se proširi na ostatak kontineta, upozorili su stručnjaci na hitnom sastanku 16 afričkih zemalja.

Južna Afrika, Zimbabve, Malavi i Zambija su neke od zemalja u kojima gusenica Spodoptera frugiperda velikom brzinom uništava useve kukuruza, osnovne namirnice u regionu.

Ova vrsta gusenica, koja se do sada pokazala neuništivom, nova je pretnja regionu koji se već bori sa sušom koju su UN nazvale najgorom u više od tri decenije.

Poreklom je sa američkog kontinenta, gde je registrovana 1957, rekao je regionalni koordinator organizacije UN za hranu i poljoprivredu Dejvid Firi.

"Nisu uspeli da je kontrolišu jer stalno nastavlja da evoluira. Ali moramo da nađemo plan kako bismo je kontrolisali. Posebno nas brine što je ova napast pogodila zemlje koje su glavni proizođači kukuruza", rekao je Firi i dodao da će se nestašica hrane pogoršati ako se ne nađe rešenje.

Zemlje pogođene najezdom gusenica osećaju sve veće posledice kombinovanih efekata, pa se tako nekada prosperitetni izvoznik kukuruza Zimbabve, već nekoliko godina bori s nestašicom hrane.

Ministarstvo poljoprivrede Južne Afrike nedavno je saopštilo da se ne zna kako je ova gusenica dospela u Afriku, niti kakvi će biti dugotrajni efekti.

Osim kukuruza, ona napada i useve soje, kikirikija, krompira i sirka.

XS
SM
MD
LG