Dostupni linkovi

Tači: Normalizacija odnosa Kosova i Srbije važna za Balkan


Predsednik Kosova Hašim Tači
Predsednik Kosova Hašim Tači

Ministar spoljnih poslova Norveške Berge Brende izjavio je danas u Prištini da se nada da će Kosovo u narednom periodu biti faktor stabilnosti u regionu i šire i da Norveška podržava put Kosova prema evropskim integracijama i bližem partnerstvu sa NATO-om.

"Ima nestabilnosti u regionu, ali se nadamo da će Kosovo i u narednim godinama biti izvor stabilnosti. Ovo je veoma bitno. Mi snažno podržavamo vaš rad prema evropskim integracijama i bližem partnerstvu sa NATO-om", rekao je Brende u razgovoru sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.

U saopštenju iz kabineta predsednika Kosova navodi se da je Tači rekao da će Kosovo nastaviti da čuva posebne odnose sa Norveškom, sa državom koja je uvek podržavala mir, stabilnost i nezavisnost Kosova.

"Obavestio sam ministra spoljnih poslova Norveške o dijalogu Kosova i Srbije, o našoj nadi da postignemo nove sporazume. Ova normalizacija odnosa izmedju Kosova i Srbije podrazumeva mir i stabilnost za ceo Balkan", rekao je Tači.

Brende i Tači razgovarali su i o saradnji u borbi protiv fundamentalizma, ekstremizma i terorizma kako bi Kosovo i region imali više mira, sigurnosti, stabilnosti i privrednog razvoja, piše u saopštenju.

XS
SM
MD
LG