Dostupni linkovi

MSP: Dačić otkazao učešće na skupu u Zagrebu zbog Štira


Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije
Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić otkazao je učešće na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova Procesa saradnje u jugoistočnog Evropi u Zagrebu, zbog izjava šefa hrvatske diplomatije Davora Ive Štira.

"Imajući u vidu poslednja javna istupanja ministra spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Davora Štira, koja odudaraju od osnovnih principa poštovanja dobrosusedskih odnosa i promocije regionalne saradnje i koja narušavaju dostignuti nivo poverenja i razumevanja temeljnih vrednosti saradnje i poštovanja nacionalnog integriteta, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić otkazao je učešće na predstojećem sastanku u Zagrebu", saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

U saopštenju se navodi da su Vlada Srbije i ministar Dačić u više prilika istakli posvećenost daljem razvoju saradnje u regionu i očuvanju stabilnosti regiona, ali da nasuprot tome, Hrvatska koja se deklarativno zalaže za evropsku integraciju regiona i jačanje regionalne saradnje, "svojim konkretnim činjenjem pokazuje upravo suprotne težnje".

"Uloga Srbije u tom procesu ocenjena je od strane Evropske unije i brojnih drugih partnera kao ključna, a Srbija je u više navrata istaknuta kao sidro stabilnosti regiona", navodi se u saopštenju povodom otkzivanja učešća na skupu 3. marta.

Ministarstvo je ocenilo da se Hrvatska sada kao članica EU, za razliku od perioda kada je pregovarala o članstvu, ponaša na način koji je u suprotnosti sa osnovnim vrednostima EU i postulatima Unije.

"Više puta smo ukazivali na potrebu da se hrvatske vlasti distanciraju od pokušaja rehabilitacije Nezavisne države Hrvatske, koja je u istoriji ostala zapisana kao fašistička i ustaška tvorevina čiji su čelnici izvršili brojne zverske zločine i genocid nad pripadnicima srpskog, jevrejskog i romskog naroda. To se odnosi ne samo na rehabilitaciju Stepinca, već i na korišćenje ustaškog pozdrava 'Za dom spremni', nazivanje ulica imenom ustaškog ministra Mileta Budaka, podizanja spomenika ustaškom teroristi Barešiću, itd", navodi se u saopštenju.

Srbija je u Drugom svetskom ratu dala ogroman doprinos borbi protiv fašizma i za razliku od NDH, bila je na strani sila pobednica, navodi se u saopštenju i dodaje da Srbija od takve politike nikada neće odstupiti, jer je "to vrednosno pitanje, oko koga ne može biti kompromisa".

Ministarstvo je navelo da je u reagovanjima hrvatskih zvaničnika, pre svega ministra Štira, "primetan kritički diskurs ne prema zverstvima koja su činjena tokom perioda NDH, već upravo suprotno – prema legitimnim zahtevima Republike Srbije da se Republika Hrvatska, kao članica Evropske unije, ogradi od takve prošlosti i sankcioniše svaki pokušaj revizionizma ustaške politike".

"Uprkos svemu tome, duboko smo uvereni da čak ni različita istorija ne treba da bude prepreka međusobnim odnosima i da je nužno potrebno da se usredsredimo na pitanja od zajedničkog interesa i da zajednički radimo u brojnim oblastima sa samo jednom idejom vodiljom – da idemo napred i da gledamo u budućnost, a ne na prošlost", navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG