Dostupni linkovi

Dačić: Srbija i Hrvatska sarađivali do veličanja ustaškog pokreta


Ministar spoljni poslova Srbije, Ivica Dačić
Ministar spoljni poslova Srbije, Ivica Dačić

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić izjavio je u pondjeljak da su posljednjih godina Zagreb i Beograd dobro sarađivali sve dok u Hrvatskoj nisu počeli da veličaju ustaški pokret.

Na pitanje na konferenciji za novinare s ministrom Demokratske Republike Kongo da prokomentariše današnju izjavu hrvatskog kolege Davora Ive Stiera da se "iz Srbije kuka zato što su (iz Hrvatske) odbili zahtev za bilateralni susret, ali da su o tome (u Beogradu) morali da razmisle pre nego što su napadali kardinala Stepinca", Dačić je rekao da Srbija neće menjati svoje političke stavove.

"Da li zaista misle da će neko iz Srbije da hvali Stepinca. Kako je moguće da smo svih ovih godina dobro saradjivali sve dok nisu počeli da veličaju ustaški pokret", rekao je Dačić.

"Veoma smo se rastužili, to je veliki udarac za srpsku diplomatiju. Cela Srbija je potresena", ironično je dodao Dačić.

Stier je danas ponovio rekao da mora postojati kanal komunikacije s Beogradom kakav su uspostavili premijeri kako bi se rešavala otvorena pitanja.

Serija optužbi na relaciji Beograd Zagreb počela je prošlog četvrtka nakon otkrivanja spomenika kardinalu Alojziju Stepincu kada je Dačić optužio Hrvatsku za podizanje spomenika "ratnom zločincu".

Hrvatski ministar potom je odbio Dačićev predlog za bilateralni sastanak, a Dačić je u nedelju na konferenciji za novinare rekao da je bio sprmean na dijalog s hrvatskim kolegom, iako on dolazi iz porodice i koja se borila protiv fašista, aStier iz ustaške porodice.

XS
SM
MD
LG