Dostupni linkovi

Kosovo osniva Komisiju za utvrđivanje istine i pomirenje


Kosovo ne može da izgradi bolju budućnost ukoliko ostane talac prošlosti, poručio Tači
Kosovo ne može da izgradi bolju budućnost ukoliko ostane talac prošlosti, poručio Tači

Predsednik Kosova, Hašim Tači, predstavio je u ponedeljak inicijativu o osnivanju nezavisne Komisije za utvrđivanje istine i pomirenje koja će omogućiti otvoreni unutrašnji dijalog između zajednica na Kosovu „zbog bolne prošlosti i radi zdrave osnove za pomirenje“, kako se prošlost ne bi ponovila.

Na prvom konsultativnom sastanku o osnivanju ove komisije, u prisustvu državnih zvaničnika, stranih ambasadora i predstavnika civilnog društva, Tači je kazao da je moguće da je inicijativa o jednoj ovakvoj komisiji zakasnela, ali je Kosovo prvo na Balkanu da uradi tako nešto, u nadi da će ga i ostali slediti.

„Bol prouzrokovana tokom rata i dalje tišti srca i misli svakog Kosovara. Ratne podele i strah i dalje su žive, neprijateljstvo koje je prouzrokovao rat i dalje je prisutno. Jezik i naracija koji su prouzrokovali rat i dalje dominiraju društvenim diskursom. Kosovsko društvo i Balkan uopšte i dalje je talac ovih starih naracija. Veoma je bolno da generacije koje su rođene nekon rata gledaju na drugu stranu, na vršnjake iz druge zajednice, kao neprijatelja i kao rizik, a ne kao suseda“, kazao je Tači.

On je dodao da Kosovo ne može da izgradi bolju budućnost ukoliko ostane talac prošlosti.

Kao primer kako se treba okrenuti prema budućnosti izdvojio je pomirenje porodica nestalih Albanaca i Srba.

„Danas se nismo okupili kako bi diskutovali o broju žrtava i kojoj nacionalnosti one pripadaju. Za mene je veoma važno da su porodice nestalih iz svih zajednica shvatile posvećenost ove inicijative, nakon sastanaka koje smo održali“, dodao je Tači.

Istina pomaže ljudima, olakšava i vodi ka pomirenju naroda i države, leči društvo od osvete i mržnje, dodao je Tači.

Predsednik Tači je kazao da je ovaj sastanak usledio nakon mnogih sastanaka sa svetskim liderima i nobelovcima za mir, i da je o tome razgovarao sa predstavnicima srpske, bošnjačke, turske, romske i aškalijske zajednice.

On je kazao da ovaj forum neće zameniti ni jedan pravosudni mehanizam niti dijalog Kosova i Srbije, ali će pomoći postizanje novih sporazuma pomirenja između Kosova i Srbije, te je pozvao sve da pomognu ovaj proces.

„Neko može reći da se najpre treba doći do izvinjenja te potom do pomirenja, Ali, istina i pomirenje se ne postižu uslovljavanjem već dobrom voljom“, naglasio je Tači.

Njegovu inicijativu snažno su pozdravili predsednik Skupštine, Kadri Veselji i premijer Isa Mustafa, kao i strani predstavnici i stavili se na raspolaganju ove komisije.

Američki ambasador, Greg Delavi, kazao je da je potrebno više da se uradi za žrtve, u čemu ova komisija može da pomogne. On je međutim naglasio da komisija u svom mandatu treba da bude nepristrasna, nezavisna, sa sopstvenim budžetom, transparentna i privržena.

XS
SM
MD
LG