Dostupni linkovi

Uhapšen Tomislav Sauha, bivši šef kabineta Zorana Milanovića


Zoran Milanović, bivši premijer Hrvatske
Zoran Milanović, bivši premijer Hrvatske

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Hrvatske Tomislav Sauha uhapšen je danas, pošto mu je Sabor ukinuo imunitet zbog sumnje da je kao šef kabineta bivšeg premijera Zorana Milanovića nalagao isplate lažnih inostranih dnevnica Milanovićevim savjetnicima, pri čemu je od 2013. otuđio više od pola miliona kuna.

Sauhina pravna zastupnica Aleksandra Horvat izjavila je da se njen klijent ne osjeća krivim i da joj je rekao da nema šta da krije, prenosi N1 televizija.

Prema navodima te televizije, Sauha je prema dogovoru s policijom uhapšen ispred kancelarije svog advokata.

Sabor Hrvatske ranije danas je ukinuo imunitet Sauhi.

Povodom afere "Dnevnice" medijima se obratio i bivši premijer i nekadašnji predsjednik SDP-a Zoran Milanović koji je rekao da je šokiran aferom i da nije znao za sporne dnevnice.

On je rekao da ne vjeruje da je taj slučaj politički, već da se radi o kriminalom djelu i da tužilaštvo treba da ispita cijeli slučaj.

Milanović je kazao i da vjeruje da mu je Sauha bio lojalan i da je dobro radio svoj posao, ali da vjeruje i državnoj instituciji kao što je Državno tužilaštvo Hrvatske.

Državna revizija je u kabinetu bivšeg premijera otkrila sumnjive isplate, odnosno da je samo u 2015. godini trojici njegovih posebnih savjetnika - Nevenu Budaku, Siniši Petroviću i Slavku Goldsteinu isplaćeno 307 hiljada kuna za putovanja u inostranstvo.

Putne naloge je odobravao Sauha, kao šef Milanovićevog kabineta.

On je po objavljivanju rezultata revizije rekao da je riječ o podmetanju i da na spornim nalozima nije njegov potpis, te da će tražiti grafološko vještačenje.

Sva trojica bivših savjetnika rekla su novinarima da nisu bili na tim putovanjima i da nisu primali novac.

XS
SM
MD
LG