Dostupni linkovi

Rohani na godišnjici Islamske revolucije: S poštovanjem se obraćati Irancima


Hasan Rohani
Hasan Rohani

Predsednik Irana Hasan Rohani poručio je danas povodom 38. godišnjice Islamske revolucije da će svako ko upućuje pretnje iranskom narodu zažaliti.

"Iranskim narodu se treba obraćati sa poštovanjem. Iranski narod će učiniti da zažali svako ko protiv njega upotrebi govor mržnje", rekao je Rohani koji je učestvovao na proslavama u Teheranu.

Iranski predsednik se pristalicama obratio na centralnom trgu Azadi.

Rohani je rekao da demonstracije miliona Iranaca pokazuju "moć islamskog Irana" i dodao da je "prisustvo (tako velikog broja Iranaca) odgovor na lažne izjave novih lidera Bele kuće".

Demonstranti su na ulicama Teherana uzvikivali tradicionalne slogane protiv SAD i Izraela.

Državna televizija objavila je snimke okupljanja u mnogim gradovima Irana u kojima se slavi 11. februar 1979. godine, kada su sledbenici ajatolaha Ruholaha Homeinija svrgnuli sa vlasti šaha Rezu Pahlavija.

Od preuzimanja vlasti američkog predsednika Donalda Trampa 20. januara, tenzije rastu između dve zemlje koje nemaju diplomatske odnose od Islamske revolucije.

Tramp je kritikovao i nuklearni sporazum koji je 2015. Iran postigao sa velikim silama, a SAD su uvele dodatne sankcije protiv Teherana nakon iranske raketne probe.

XS
SM
MD
LG