Dostupni linkovi

Predrag Bogićević osumnjičen za terorizam, ostaje u pritvoru


Predrag Bogićević, jedan od osumnjičenih za planiranje terorističkog napada u Crnoj Gori
Predrag Bogićević, jedan od osumnjičenih za planiranje terorističkog napada u Crnoj Gori

Predrag Bogićević koga Crna Gora, traži zbog sumnje da je učestvovao u planiranju terorističkih akata na dan održavanja prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, prošle godine u toj državi, ostaće u ekstradicionom pritvoru u Kragujevcu do 20. februara.

Do tada Apelacioni sud u Kragujevcu treba da se izjasni o žalbi koju je, na prethodnu odluku Višeg suda, o njegovoj ekstradiciji Crnoj Gori, uložio branilac okrivljenog Slaviša Mrdaković.

“Crna Gora nije dostavila ni jedan jedini dokaz iz koga se vidi da je okrivljeni Bogićević preduzeo bilo koju radnju koja mu se stavlja na teret. Ne postoje ni izjave drugih lica koja su učesnici, niti drugi materijalni dokazi. Isključivo postoje dokumenti nadležnih organa tužilaštva što ne može da se uzme kao dokaz za osnovanu sumnju što je uslov za isporuku. Sa druge strane, smatramo da u Crnoj Gori ne postoje uslovi za pravično suđenje jer je Bogićević predsednik Ravnogorskog pokreta u Srbiji, a dole je Ravnogorski pokret zabranjen”, izjavio je Mraković za RSE.

On navodi da Bogićeviće, koji je poznat kao predsednik organizacije Ravnogorski pokret, do sada nije osuđivan, te da je u Crnu Goru otišao sam, bez ičije pratnje, odakle se ubrzo vratio bez ikakvih problema.

Predrag Bogićević je uhapšen u Kragujevcu 13. januara, po međunarodnoj poternici Crne Gore, od kada se nalazi u ekstradicionom pritvoru..

Crnogorsko tužilaštvo vodi postupak protiv grupe od 18 državljana Srbije, među kojima je i Bogićević, i dvojice državljana Rusije, a većina ih je u pritvoru u Podgorici. Neki od osumnjičenih su u međuvremenu sklopili sporazum o priznanju krivice sa crnogorskim tužilaštvom.

Početkom aprila prošle godine, Ravnogorski pokret i parlamentarni pokret Dveri potpisali su sporazum kojim se obavezuju da će zajedno delovati u političkom životu.

XS
SM
MD
LG