Dostupni linkovi

EU zadržava sankcije Rusiji


Boris Johnson, ministar vanjskih poslova Velike Britanije, i član Vijeća ministra spoljnih poslova EU
Boris Johnson, ministar vanjskih poslova Velike Britanije, i član Vijeća ministra spoljnih poslova EU

Evropska unija će zadržati sankcije Rusiji dok Moskva ne prekine sa podrškom separtističkim pobunjenicima na istoku Ukrajine, saopštili su ministri vanjskih poslova EU u ponedjeljak.

Kako javlja Reuters, EU je odlučna da zadrži jedinstvo u vanjskoj politici u kojoj su na suprotnoj strani od američkog predsjednika Donlada Trumpa po mnogim pitanjima, uključujući Iran, Siriju, Kinu kao i u stavu o NATO-u.

"Nema osnova za ublažavanje sankcija" rekao je ministar vanjskih poslova Velike Britanije, Boris Johnson, obraćajući se Vijeću ministara EU u vezi mjera koje su uvedene Rusiji nakon aneksiranja Krima 2014. od Ukrajine.

EU iako se oslanja na rusku naftu i gas, kaže da nikada neće priznati aneksiju ukrajinskog poluostrva Krim poručujući da od Moskve očekuju da će se pridržavati sporazuma iz Minska o ukrajinskoj krizi.

"Ne mogu govoriti o tome kakvo je stanovište američke administracije, ali znam kakav je stav EU o ovom pitanju" rekla je šefica EU diplomatije i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini, dodajući da će o Ukrajini, kao i konfliktu u Siriji razgovarati za zvaničnicima Bijele kuće krajem ove sedmice.

Ona bi trebalo da se susretne sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost Michaelom Flynnom te visokim savjetnikom Bijele kuće, Trumpovim zetom Jaredom Kushnerom kao i nekim američkim senatorima.

Potpredsjednik SAD Mike Pence posjetiće Brisel 20. februara najavila je Mohgherini.

XS
SM
MD
LG