Dostupni linkovi

Mogherini: Obrt u dijalogu ohrabrujući


Federica Mogherini, šefica diplomatije EU na press brifingu u Briselu 6. februara 2017.
Federica Mogherini, šefica diplomatije EU na press brifingu u Briselu 6. februara 2017.

Visoka predstavnica Evropske unije Federica Mogherini obavijestila je u ponedjeljek šefove diplomatija EU o toku dijaloga Beograd-Priština i saopštila da je došlo do "obrabrujućeg razvoja događaja u Mitrovici" na Kosovu pošto je uklonjen jedan zid i time pospiješena sloboda kretanja.

To su prenijeli izvori sa zasedanju šefova diplomatije, a Mogherini je dolazeći na sastanak ministara najavila da će ih obavijestiti o "onome što je obavljeno proteklih nedjelja u dijalogu Srbije i Kosova i konačno o obrabrujućem razvoju u Mitrovici".

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne razumije zašto nije primijenjen sporazum o zidu postignut 8. decembra ili nedavno u Briselu, dok je kosovski premijer Kosova Isa Mustafa izjavio da zid u Mitrovici nije bio dio dijaloga i da se o tom pitanju razgovaralo samo s visokom predstavnicom EU.

Mogherini je u nedjelju u saopštenju povodom rušenja potpornog zida u Mitrovici ocijenila da "konstruktivna posvećenost koja se mogla videti u posljednje dve runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu daje rezultate".

Mogerini je navela da su najvažnija pitanja koja se odnose na ponovno otvaranje mosta u Mitrovici i pretvaranja Ulice kralja Petra prvog u pješačku zonu uspješno riješena u Prištini.

"Otvaranje obnovljenog mosta u Mitrovici i završetak pretvaranja ulice Kralja Petra prvog u pješačku zonu u najskorijoj budućnosti biće značajno dostignuće u sprovođenju sporazuma koji su postignuti u dijalogu", navodi se u saopštenju visoke predstavnice EU.

XS
SM
MD
LG