Dostupni linkovi

Posmatrači upozoravaju na eskalaciju sukoba u Ukrajini


Mještani ukrajinskog grada Avdivke u februraru 2017.
Mještani ukrajinskog grada Avdivke u februraru 2017.

Međunarodni posmatrači u Ukrajini upozorili su na "nevjerovatn broj kršenja prekida vatre" na obije strane već šest dana u nastavaku neprijateljstava između ukrajinskih snaga i proruskih separatista.

Kijev je u petak upozorio na eskalaciju sukoba na istoku Ukrajine i za napade optužio "ruske okupacione snage", gdje je stanovništvo bilo izloženo neprekidnom granatiranju u noći između 2. na 3. februara, dodajući da je to najteži napad od šestodnevnog obnavljanja neprijateljstava.

Zamjenik ukrajinskog premijera Ivanna Klympush-Tsintsadze navela je da su četri ukrajinska vojnika poginula a 17 ranjeno od granatiranja.

Takođe je navedeno da je jedan civil i jedan radnik hitne pomoći takođe ubijen i još dva civila povrijeđena. U granatiranju je oštećena škola koja je korištena za obezbjeđivanje grijanja građanima koji se nalaze pod teritorijoma koje kontrolišu vladine snage u gradu Avdivki.

Kancelarija Klympush-Tsintsadze je navela da je granatirano 114 meta i da su snage koje podržava Rusija " snažano napadale" takozvanu liniju kontakta u oblastima u blizini Donjecka, Luganjska i Marijupolja.

Mještani Avdivke, industrijskog grada u blizini separtističkog uporišta Donjecka, rekli su izvještaču RSE u petak, da su noć proveli u podrumima zbog gotovo neprekidnog bombardovanja. U toku noći granatiranje se čuje na kilomtrima udaljenosti.

Ujedinjene nacije, Evropska unija, i drugi međunarodni zvaničnici izdali su hitni apel pregovaračima da izbjegnu "katastrofu" dok ukrajinske snage i separtisti koja podržava Ukrajina nastavljaju sukobe u kojima je od marta 2014. ubijeno 9. 750 ljudi.

Ambasadorica SAD u UN, Nikki Haley, otužila je u četvrtak "agresivne akcije Rusije " za obnavljanje nasilja i ponovila da će Vašington zadržati sankcije prema Rusiji.

Rusija koja stalno odbacuje tvrdnje o vojnoj umješanosti na istok Ukrajine, i pored brojnih dokaza o tome, za posljednji nastvak sukoba krivi Kijev.

XS
SM
MD
LG