Dostupni linkovi

Turska: Grčka štiti zaverenike


Turski vojnici u Vrhovnom sudu Grčke
Turski vojnici u Vrhovnom sudu Grčke

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da Grčka štiti zaverenike i da ne postiže uspeh u borbi protiv terorizma nakon što je Vrhovni sud te zemlje donio odluku da prebegli vojnici neće biti isporučeni u Tursku.

Osam muškaraca sleteli su helikopterom na severu Grčke 16. jula i zatražili politički azil, rekavši da strahuju za svoje živote u Turskoj.

U saopštenju turskog Ministarstva spoljnih poslova ističe se da sve ukazuje na to da je odluka suda u Grčkoj politički motivisana, protivna međunarodnom pravu i da se time krše prava žrtava neuspelog vojnog puča 15. jula.

U saopštenju se napominje da će Turska nastaviti da ulaže napore da vojnici budu isporučeni i krivično gonjeni.

"Protestujemo zbog odluke suda koja sprečava ove osobe da se pojave pred turskim pravosuđem. Grčka, koja je saveznik i sused, nije uspela u borbi protiv terorizma", kaže se u saopštenju u kojem je Atina optužena da skriva ekstremiste iz redova krajnje levice i pripadnike kurdskih militanata.

Turska insistira da Grčka izruči vojnike jer su umešani u pokušaj vojnog udara, a sud u Ankari ih je optužio za izdaju.

Vojnici su odbacili umešanost u pokušaj svrgavanja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Grčki sud je obrazložiio svoju odluku da turskim oficirima verovatno ne bi bilo obezbeđeno pošteno suđenje ako se vrate u Turskoj.

XS
SM
MD
LG