Dostupni linkovi

Giuliani: Kushner će biti efikasan pregovarač za Bliski istok


Jared Kushner
Jared Kushner

Zet predsjednika SAD-a Donalda Trumpa Jared Kushner će biti efikasan pregovarač za Bliski istok zbog svoje bliskosti sa predsjednikom, izjavio je za izraelske medije bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani, koji je u posjeti Izraelu.

Giuliani, koga je Trump postavio za savjetnika za cyber sigurnost, usprotivio se mišljenju da Kushner ne može biti djelotvoran posrednik jer nema diplomatskog iskustva i jer je ortodoksni židov čija je porodica davala novac za židovska naselja.

On je objasnio da Kushner "zapravo neće biti samo posrednik", već će imati i zadatak navesti Palestince da budu "realniji" i da ne misle da mogu natjerati svijet da nametne rješenje Izraelu.

Giuliani je ocijenio da je Trumpov potez postavljanja Kushnera na pomenutu funkciju "važan jer su toliko slični", navodeći da je to "isto kao da ju je dodijelio sebi".

On je izrazio uvjerenje da će Kushner sigurno obavještavati Trumpa o svemu što se događa u procesu i da "oni imaju izuzetno blizak odnos".

"Jared ima potpuni pristup predsjedniku, tako da će mnogo toga što će raditi zapravo biti izvršenje onoga što predsjednik misli", rekao je Giuliani, dodavši da o tome govori u svoje ime, a ne u ime nove administracije.

Rudy Giuliani je rekao da smatra da "neko mora uvesti Palestince u svijet realnosti, nasuprot nerealnom svijetu koji je stvoren europskim i ljevičarskim publicitetom".

"Ono što pod tim podrazumijevam je da nikada nisam mislio da je u interesu moje zemlje stvaranje terorističke države. Ako ćete da stvorite državu, želite da ona bude zdrava, a ne opasna. Velika je odgovornost na njima", rekao je bivši gradonačelnik New Yorka i nezvanični portparol za vrijeme Trumpove izborne kampanje.

XS
SM
MD
LG