Dostupni linkovi

Irački premijer: Istočni Mosul oslobođen od IDIL-a


Hajdar al-Abadi, irački premijer
Hajdar al-Abadi, irački premijer

Irački premijer Hajder al Abadi izjavio je u utorak da je istočni dio Mosula "potpuno oslobođen" od militanata " Islamske države" (IDIL) poslije više od tri mjeseca žestokih borbi.

Abadi je na konferenciji za novinare pohvalio iračku vojsku za "izuzetnu hrabrost" i zahvalio na masovnoj podršci operacijama za oslobođenje Mosula, ali je dodao da se "još ne zna" koliko će trajati oslobađanje zapadnog dijela grada.

Militanti "Islamske države" okupirali su Mosul 2014. godine, kada su preuzeli kontrolu i nad oblastima na zapadu i sjeveru Iraka.

U zapadnom dijelu Mosula koji je još pod kontrolom IDIL-a, živi oko 750.000 civila.

Mosul, drugi po veličini grad u Iraku i poslednje urbano uporište "Islamske države", od početka ofanzive iračke vojske 17. oktobra napustilo je oko 180.000 ljudi, a u njemu je prije okupacije militanata živjelo dva miliona stanovnika.

Koordinator za izbjeglice za Irakm Lisa Grande izrazila je zabrinutost za civile u zapadnom dijelu Mosula u kojem su cijene hrane i osnovnih roba "odletjele u nebo", i neki od rezidenta su prisiljeni da lože namještaj da bi se ugrijali.

"Nadamo se da je sve učeinjeno da se zaštite civili na desetine hiljada ljudi koji žive preko rijeke u zapadnom dijelu" rekla je Grande dodajući "znamo da su su pod ekstremnim pritiskom i strahom za svoje živote".

XS
SM
MD
LG