Dostupni linkovi

Susret Vučića i Plenkovića na panelu u Davosu


Premijeri Srbije i Hrvatske Aleksandar Vučić i Andrej Plenković učestvovali su danas u Davosu na panelu "Susjedska politika EU" sa šefom austrijske diplomatije Sebastijanom Kurcom, evropskim komesarom Johanesom Hanom i ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom.

Han je na Tviteru objavio fotografiju na kojoj su svi učesnici panela stavili dlan preko dlana i naveo da je EU privržena prijateljima i spremna da im pruži geopolitičku podršku i pomoć u sprovođenju reformi.

On je naveo da je stabilizacija Zapadnog Balkana i njegovo približavanje EU zajednički cilj.

Hrvatski predsjednik Vlade je kazao da Hrvatska dijeli privrženost proširenju EU i upozorio da se ne smije otvarati prostor za populiste.

Ukrajinski predsjednik Petro Porušenko rekao je da Ukrajina ostaje čvrsto na putu ka Evropskoj uniji, ali i da EU mora da se drži svog dijela dogovora.

Susret Vučića i Plenkovića na panelu posljednjeg dana Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu prvi je njihov susret od kako je Plenković preuzeo dužnost premijera u oktobru 2016.

Plenković je prije današnjeg panela rekao da mu je drago što se susreće sa Vučićem.

On je dodao da za pravi sastanak treba obaviti pripreme i dogovoriti teme, te da je on otvoren za takav susret.

Vučić je u razgovoru sa hrvatskim novinarima, uoči panela, kazao da je poziv premijeru Plenkoviću i hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović otvoren.

XS
SM
MD
LG