Dostupni linkovi

Voz za Kosovo od danas saobraća na liniji Kraljevo - Užice


Unutrašnjost voza oslikana je freskama
Unutrašnjost voza oslikana je freskama

Ukrašavanje voza koji je u subotu, 14. januara, krenuo iz Beograda ka Severnoj Mitrovici platila je kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, piše Politika.

Kako navodi list, za ovaj posao bio je organizovan javni poziv, a posao je poveren grafičkom dizajneru i fotografu Andreju Vasiljeviću.

Kako je posle neuspešne probne vožnje na novoj liniji Beograd-Severna Mitrovica odlučeno, voz od danas saobraća na liniji Kraljevo-Užice.

Voz neće biti angažovan samo na jednoj liniji već će najverovatnije menjati stanice sa kojih polazi, kako bi ga video što veći broj ljudi u Srbiji.

Osim toga, linija Beograd - Severna Mitrovica najverovatnije će biti uvedena kao probna, ali putnike neće prevoziti oslikani voz.

Vozovi bi trebalo da saobraćaju na ovoj relaciji do 26. januara, kada će država definitivno odlučiti da li joj se isplati pokretanje linije koja je ugašena pre 20 godina.

Po svim prethodnim proračunima, kako piše Politika, na osnovu svojih saznanja, uvođenje voza od Beograda do Severne Mitrovice niije isplativo, pogotovo u trenutku kada se sprovode ozbiljne reforme "Železnica" i kada je vlada ugasila 420 kilometara neisplativih pruga, a broj zaposlenih je smanjen za 3.000.

XS
SM
MD
LG