Dostupni linkovi

Podrška građana Crne Gore ulasku u EU i dalje raste


Istraživanje predstavili Ambasador EU u Crnoj Gori Aivo Orav (lijevo) i ministar za evropske poslove Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović
Istraživanje predstavili Ambasador EU u Crnoj Gori Aivo Orav (lijevo) i ministar za evropske poslove Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović

Na eventualnom referendumu u Crnoj Gori o učlanjenju u Evropsku uniju skoro 60 posto građana bi glasalo 'za', a 18 i po posto 'protiv' punopravnog članstva, dok je dvadesetak posto onih koji ne bi glasali ili još uvijek nijesu odlučili.

Prema istraživanju, koje je za potrebe Vlade Crne Gore uradila Agencija DeFacto, podrška građana Crne Gore je stabilna i konstantno raste, a sada se nalazi na najvišem nivou od 2013, od kada se ova istraživanja rade.

Na rast podrške nije uticalo ni više događaja i pojava od kojih bi se očekivalo da bi je mogli oslabiti: aktuelni krizni period EU, migrantska kriza i odluka Velike Britanije da istupi iz EU.

Olivera Komar iz agencije Defacto kaže da je istraživanje pokazalo da 58,7 posto građana smatra da će Crna Gora imati koristi od ulaska u EU, dok 22,3 odsto smatra da bi ulazak više štetio. Bez stava o tom pitanju je 19 posto građana.

"Više od dvije trećine - 64,8 posto građana smatra da će EU opstati, 19,8 da neće, dok 15,5 posto o tome nema stav", rekla je Komar.

Oko 60 posto građana ima pozitivan stav o EU, dok 68,7 posto građana, bez obzira na opredjeljenje, smatra da će Crna Gora ući u EU.

Od opredjeljenih građana podrška ulasku u EU je 76,3 posto, a većina ispitanika smatra da će najviše koristi od ulaska u EU imati mladi, nezaposleni, preduzetnici i poljoprivrednici.

Ministar za evropske poslove Aleksandar Andrija Pejović smatra kako istraživanje pokazuje da se rad Vlade isplatio.

Ambasador EU u Crnoj Gori Aivo Orav je rekao da je ovo istraživanje "važna poruka za političare, jer građani žele da postanu dio EU".

On je naveo da je Brisel "za period do 2020. godine opredijelio više od 270 miliona eura na ime podrške reformama u Crnoj Gori".

Evropska komisija je početkom decembra prošle godine dodijelila 22,9 miliona eura Crnoj Gori za podršku sprovođenju reformi na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Program je, kako je saopšteno iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, usmjeren na oblasti zaštite životne sredine i konkurentnosti i dio je šireg programa podrške koja je za period od 2014. do 2020.

XS
SM
MD
LG