Dostupni linkovi

Lavrov: Spremni smo na dijalog sa Trampom o nuklearnom oružju


Ruski šef diplomatije Seregj Lavrov izjavio je kako Moskva očekuje da se uključi u dijalog sa administracijom novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trampa u pitanjima vezanim za stratešku stabilnost, uključujući nuklearno oružje, a nakon što Tramp preuzme dužnost.

Na godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi Lavrov je rekao da teme razgovora mogu uključivati hipersonično oružje, raketni štit koji SAD grade u Evropi, svemirsko oružje i nuklearne testove.

On je rekao da je Rusija spremna sastati se sa Trampovom administracijom kako bi razgovarali o ovim temama nakon što preuzme ured 20. januara.

Lavrov je naveo da Moskva nije komentarisala nedavnu Trampovu izjavu u kojoj je ponuđeno moguće ukidanje sankcija SAD-a zbog ruskih akcija u Ukrajini i drugdje u zamjenu sa dogovor o smanjenju nuklearnog oružja.

Govoreći o situaciji na Balkanu, Lavrov je rekao da bi "Evropska unija trebala smiriti situaciju i uticati na provedbu sporazuma koji su postignuti između Beograda i Prištine".

"Međutim, istorija nas uči da istorija ne uči ničemu. Nadam se da ovaj put svi razumiju potrebu da se izbjegne vojni sukob", istakao je Lavrov.

On je rekao i kako snage kosovskih Albanaca ne treba da budu prisutne na sjeveru Kosova naseljenom Srbima.

XS
SM
MD
LG