Dostupni linkovi

Američki Senat poduzeo prvi korak ka ukidanju Obamacare-a


Obamacare
Obamacare

Gornji dom američkog parlamenta odobrio je danas mjeru koja je prvi korak ka ukidanju zakona odlazećeg predsjednika Baracka Obame o zdravstvenoj zaštiti.

Tijesnom većinom, sa 51 glasova za i 48 protiv, Senat je usvojio mjeru proračuna koja će olakšati kasnije ukidanje zakona, što bi moglo biti predmet glasovanja idućeg mjeseca.

Donji, Predstavnički dom Kongresa treba sutra glasovati o toj mjeri, ali neki Republikanci nisu sigurni da li treba pokrenuti proces ukidanja sustava zdravstvene zaštite poznatog kao Obamacare bez boljeg plana koji bi ga zamijenio.

Novoizabrani predsjednik Donald Trump izjavio je u srijedu da bi ukidanje i zamjena zakona o zdravstvenoj zaštiti trebalo da se dese "u suštini istodobno".

Usvajanjem današnje mjere omogućeno je da se prilikom kasnijeg glasovanja o ukidanju zakona o zdravstvenoj zaštiti izbjegne opstrukcija demokrata u Senatu.

Odobrena su posebna pravila proračuna koja će omogućiti da za ukidanje zakona bude potrebna prosta većina od 100 senatora, umjesto 60 glasova potrebna za usvajanje većine zakona. To znači da republikanci, koji imaju 52 mjesta u Senatu, mogu izglassovati ukidanje Obaminog zakona bez podrške demokrata.

Obaminom reformom zdravstva, usvojenom 2010. godine, zdravstveno osiguranje je prošireno na oko 20 milijuna Amerikanaca.

XS
SM
MD
LG