Dostupni linkovi

Obaveštajne službe SAD: Rusija se mešala u američke predsedničke izbore


Zvaničnici američke obaveštajne zajednice Marsel Letr i Majkl Rodžers
Zvaničnici američke obaveštajne zajednice Marsel Letr i Majkl Rodžers

Šefovi američkih obaveštajnih službi upozorili su danas da je Rusija najveća pretnja za mnoge američke interese, tvrdeći da iza hakerskih napada i objavljivanja dokumenata Demokratske stranke tokom predsedničkih izbora u SAD stoji najivše rukovodstvo Rusije

"Procenjujemo da su samo najviši zvaničnici Rusije mogli da odobre nedavne krađe i obelodanjivanje podataka u vezi sa izborima", istakli su u zajedničkom saopštenju pred Senatom direktor Nacionalne obaveštajne agencije Džejms Klaper, Marsel Letr, podsekretar odeljenja ministarstva odbrane za obavestajna pitanja i admiral Majkl Rodžers, direktor Nacionalne bezbednosne agencije (NSA).

Upozorili su da Rusija predstavlja najveću pretnju za širok spektar američkih interesa zbog svog "visoko unapređenog ofanzivnog sajber programa" i sofisticiranih kapaciteta, prenosi Rojters.

"Rusija je veliki akter u oblasti kibernetike koji predstavlja glavnu pretnju američkoj vladi, vojsci, diplomatskoj, trgovinskoj i ključnoj infrastrukturi", naveli su najviši američki obaveštajni zvaničnici.

Klaper je dodao da je osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž objavljivanjem poverljivih informacija direktno ugrozio živote Amerikanaca.

XS
SM
MD
LG