Dostupni linkovi

Turska: Uhapšen istaknuti novinar Ahmet Sik


Turski dnevnik Džumhuriet
Turski dnevnik Džumhuriet

Istaknuti turski novinar Ahmet Sik uhapšen je danas u Istanbulu zbog objave na Twitteru, a jedan opozicijski poslanik koji je s njim razgovarao izjavio je da je uhapšen zbog navodne terorističke propagande.

Državna agencija Anadolija potrvdila je da je Sik uhapšen zbog terorističke propagande, te vrijeđanja države, pravosuđa i vojske preko Twittera, kao i u tekstovima koje je objavljivao u dnevniku Džumhurijet.

Prema podacima Komiteta za zaštitu novinara u turskim zatvorima je 81 novinar, a preko 130 medija je ugašeno nakon neuspjelog vojnog puča u julu ove godine.

Turske vlasti su uhapsile ili otpustile oko 110 tisuća ljudi iz javnih službi, policije, vojske i sa sveučilišta pod optužbom da su povezani sa bivšim imamom Fetulahom Gulenom koji je u egzilu u SAD, a kojeg službena Ankara smatra odgovornim za puč protiv predsjednika Redžepa TajipaErdogana.

Sik je i oštar kritičar Gulena, a 2011. je proveo godinu dana u zatvoru zbog knjige o Gulenovom životu u kojoj je opisao nekoliko sudskih slučajeva koji su vodili zatvaranju vojnika i novinara od strane sudaca koji su bili pristaše Gulena. Optužba je kasnije odbačena.

XS
SM
MD
LG