Dostupni linkovi

Rusija kritikovala američke sankcije protiv Sirije i Rusije


Rusko Ministarstvo inostranih poslova optužilo Vašington da je "potpuno izgubio osećaj za realnost"
Rusko Ministarstvo inostranih poslova optužilo Vašington da je "potpuno izgubio osećaj za realnost"

Rusko Ministarstvo inostranih poslova kritikovalo je danas nove američke sankcije protiv Sirije i Rusije, optužujući Vašington da je "potpuno izgubio osećaj za realnost".

"Proširivanje američkih sankcija protiv Rusije u trenutku krvavih napada u Ankari i Berlinu kada svi treba da budemo ujedinjeni protiv terorističke pretnje, svedoči o američkom potpunom gubitku osećaja za realnost", navodi se u saopštenju.

Američke vlasti saopštile su u petak da su na crnu listu stavile šest sirijskih ministara, među kojima za finansije Mamuna Hamdana i nekoliko predstavnika ruske banke Tempbank zbog "uloge u nasilju koje su počinile snage sirijskog predsednika Bašara el Asada".

Na spisku se nalaze guverner sirijske Centralne banke Dureid Durgam, ministar energetike Ali Ganem kao i sirijska aviokompanija Šam Vings (Cham Wings).

Sirijski zvaničnici se nalaze na listi američkog Ministarstva finansija koje zamrzava njihovu imovinu i onemogućava im poslovanje u SAD.

Nove kaznene mere uvedene su dan nakon što je sirijska vojska proglasila potpuno preuzimanje kontrole nad istočnim delom Alepa koji je od 2012. godine bio u rukama pobunjeničkih snaga i odakle je od 15. decembra pod nadzorom Medjunarodnog komiteta Crvenog krsta evakuisano 35.000 civila i pobunjenika.

XS
SM
MD
LG