Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rusija kritikovala američke sankcije protiv Sirije i Rusije


Rusko Ministarstvo inostranih poslova optužilo Vašington da je "potpuno izgubio osećaj za realnost"

Rusko Ministarstvo inostranih poslova kritikovalo je danas nove američke sankcije protiv Sirije i Rusije, optužujući Vašington da je "potpuno izgubio osećaj za realnost".

"Proširivanje američkih sankcija protiv Rusije u trenutku krvavih napada u Ankari i Berlinu kada svi treba da budemo ujedinjeni protiv terorističke pretnje, svedoči o američkom potpunom gubitku osećaja za realnost", navodi se u saopštenju.

Američke vlasti saopštile su u petak da su na crnu listu stavile šest sirijskih ministara, među kojima za finansije Mamuna Hamdana i nekoliko predstavnika ruske banke Tempbank zbog "uloge u nasilju koje su počinile snage sirijskog predsednika Bašara el Asada".

Na spisku se nalaze guverner sirijske Centralne banke Dureid Durgam, ministar energetike Ali Ganem kao i sirijska aviokompanija Šam Vings (Cham Wings).

Sirijski zvaničnici se nalaze na listi američkog Ministarstva finansija koje zamrzava njihovu imovinu i onemogućava im poslovanje u SAD.

Nove kaznene mere uvedene su dan nakon što je sirijska vojska proglasila potpuno preuzimanje kontrole nad istočnim delom Alepa koji je od 2012. godine bio u rukama pobunjeničkih snaga i odakle je od 15. decembra pod nadzorom Medjunarodnog komiteta Crvenog krsta evakuisano 35.000 civila i pobunjenika.

XS
SM
MD
LG