Dostupni linkovi

U subotu sastanak lidera svih albanskih partija u Makedoniji


Ali Ahmeti
Ali Ahmeti

Predsjednik najveće albanske partije u Makedoniji, Demokratske unije za integracije (DUI), Ali Ahmeti sazvao je za subotu sastanak lidera svih albanskih partija.

"Na sutrašnji sastanak pozvane su sve albanske partije bez izuzetka", rekao je porptarol DUI Bujar Osmani.

Kako navode mediji, očekuje se da će se na sastanku albanskih partija razgovarati o stanju u Makedoniji poslije vanrednih parlamentarnih izbora, održanih 11. decembra.

Četiri albanske liste su na tim izborima osvojile manje mandata (20) nego što su dvije, DUI i Demokratska partija Albanaca (DPA) imale u prethodnom sazivu (26), te je zbog lošeg rezultata lider DPA Menduh Tasči dao ostavku.

Dio glasova etničkih Albanaca je privukao opozicioni Socijaldemoratski savez Makedonije (SDSM) Zoran Zaeva, koji je ponudio model multietničkog društva.

Postizborni period u Makedoniji je obilježila zapaljiva politička retorika lidera VMRO DPMNE i bivšeg premijera Nikole Gruevskog koji smatra da mu se pokušava uskratiti mandat da formira vladu, i da u tome učestvuju i predstavnici nekih zapadnih zemalja.

Gruevski je u zapaljivom govoru optužio "neke ambasadore" da se miješaju u unutrašnje stvari Makedonije, a na protestima VMRO-DPMNE ispred Državne izborne komisije (DIK) bio je transparent kojem je prozvan ambasador SAD Džes Bejli: "Bejli, dalje ruke od Makedonije!".

U govorima pred DIK čule su se i pogrdne poruke na račun Albanaca.

Na nastupe predstavnika vladajuće stranke reagovali su SAD i EU, zatraživši od političara da budu odgovorni i prestanu sa zapaljivom retorikom, jer to Makedoniju udaljava od evroatlantske integracije.

XS
SM
MD
LG