Dostupni linkovi

Obama zabranio nova bušenja u moru za eksploataciju nafte i plina


Trumpova buduća administracija moraće se obratiti sudu bude li željela poništiti tu odluku: Barack Obama
Trumpova buduća administracija moraće se obratiti sudu bude li željela poništiti tu odluku: Barack Obama

Američki predsjednik Barack Obama u utorak je zabranio nova bušenja radi eksploatacije nafte i plina u saveznim vodama u Atlantskom i Arktičkom okeanu, što je jedan od njegovih posljednjih poteza u zaštiti okoliša prije nego što predsjedničku dužnost preuzme Donald Trump.

Obama je iskoristio zakon iz pedesetih godina 20. stoljeća koji omogućuje predsjedniku da ograniči područje za eksploataciju i bušenje. Aktivisti za zaštitu okoliša kažu da to znači da će se Trumpova buduća administracija morati obratiti sudu bude li željela poništiti tu odluku.

Zabrana se odnosi na 46,5 miliona hektara saveznih voda uz obalu Aljaske u Čukotskom moru i većinu Beaufortova mora te 1,5 hektara u Atlantiku od Nove Engleske do zaliva Chesapeake, prenosi Hina.

Trump, koji preuzima dužnost od Obame 20. januara, rekao je da će proširiti eksploataciju nafte i plina u moru. Nedavno je njegov tim za energetiku saopćio da bi njegova politika mogla biti povećanje proizvodnje u Čukotskom i Beaufortovom moru, kao i u srednjem i južnom Atlantiku.

XS
SM
MD
LG