Dostupni linkovi

Brisel o ruskom centru u Nišu: Srbija mora biti usaglašena s EU


Rusko-srpski centar u Nišu
Rusko-srpski centar u Nišu

„Svaka nova inicijativa mora da bude komplementarna sa postojećim Civilnim mehanizmom Evropske unije za upravljanje katastrofama, koji je Srbija potpisala 16. aprila 2015. godine“, rečeno je Radiju Slobodna Evropa u beogradskoj kancelariji Evropske komisije na pitanje da li Brisel od Srbije traži da zatvori Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu, što je, tokom posete Beogradu, rekao šef ruske diplomatije, Sergej Lavrov.

„Svako preklapanje ili dupliranje bi trebalo da se izbegne“, dodaje se u odgovoru. Kako se navodi, „to je ključno za zemlje kandidate za članstvo u EU, u kontekstu njihove integracije u Civilni mehanizam Evropske unije za zaštitu od katastrofa i upravljanje njima“.

EU, u ovom kontekstu, navodi uveravanja srpskih vlasti da centru u Nišu „neće biti dodeljena vojna uloga“, niti će biti korišćen kao sredstvo regionalne koordinacije, koje bi bilo nekompatibilno sa mehanizmom Evropske unije.

Ukazuje se i da u EU već postoji dobro ustanovljen i funkcionalan okvir za upravljanje katastrofama i sistem za hitno reagovanje u okviru Civilnog mehanizma Evropske unije. „Taj mehanizam je otvoren i za zemlje zapadnog Balkana. U njemu su trenutno 33 članice (28 zemalja članica EU, kao i Island, Norveška, Makedon ije i Crna Gora)“. Podseća se i da je Srbija 16. aprila 2015. godine potpisala sporazum o priduživanju tom mehanizmu, za vreme posete komesara Hristosa Stilijanidesa Beogradu.

Dodaje se i da je Srbija već koristila taj mehanizam u nekoliko prilika, na primer tokom katastrofalnih poplava u zemlji.

XS
SM
MD
LG