Dostupni linkovi

SIPA spriječila isporuku oružja iz BiH u Hrvatsku


Akcija SIPA-e
Akcija SIPA-e

Iz SIPA-e je saopćenao da je razbijena kriminalna grupa koja je skladištila opojnu drogu i oružje koje je prodavala u zemlje Evropske unije.

U toku akcije pripadnici SIPA-e uhapsili su četiri osobe i izvršili sedam pretresa lokacija te uspjeli spriječiti dvije isporuke oružja i droge u Zagreb.

Pretresima je pronađena veća količina eksploziva (blizu deset kilograma), namijenjenog za prodaju na ilegalnom tržištu, veća količina opasne materije žive, četiri automatske puške, sporogoreći štapin za eksploziv, detonatorske kapisle i veća količina streljiva.

U pretresima je pronađena i veća količina opojnih droga (9,5 kg opojne droge marihuana, 3 kg opojne droge "Speed" i 300 g opojne droge heroin).

Jedna od osoba koja je uhapšena državljanin je Srbije i nije imala prijavljen boravak u BiH dok se za dvije osobe najvjerovatnije porijeklom iz Hrvatske i dalje traga.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni su kao dio organizirane kriminalne skupine, od 2014. godine do danas, učestvovali u izvršenju kaznenih djela, vezanih za međunarodno krijumčarenje i prodaju oružja i eksploziva, kao i opojnih droga.

XS
SM
MD
LG