Dostupni linkovi

Savez Hrvata u Vojvodini: Izdavanje 186 udžbenika put ka poglavlju 26


Tomislav Žigmanov kaže da poseban problem predstavljaju udžbenici za hrvatski jezik sa elementima nacionalne kulture
Tomislav Žigmanov kaže da poseban problem predstavljaju udžbenici za hrvatski jezik sa elementima nacionalne kulture

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov ocenio je danas da bi Srbija trebalo da izda 186 udžbenika za sve nivoe obrazovanja na hrvatskom jeziku i da je to najbolji način da bude otvoreno poglavlje 26 posvećeno obrazovanju, odnosno da Hrvatska povuče blokadu.

Na pitanje da li se odgovornost za problem sa udžbenicima može pripisati i Hrvatskom nacionalnom vjeću (HNV), Žigmanov je rekao da takve optužbe dolaze od "minornih osoba i organizacija", koji ne poznaju elementarne stvari u funkcionisanju države.

Hrvatski demokratski forum (HDF) iz Subotice juče je pozvao na odgovornost HNV, jer je obrazovanje u nadležnosti nacionalnih saveta, a HNV "nije svih ovih godina uspeo da okupi eksperte iz hrvatske zajednice koji bi mogli da napišu potrebne udžbenike".

Žigmanov je podsetio da je do sada objavljeno oko 90 udžbenika i da nije pokrivena kompletna srednja škola i predškolsko obrazovanje, kao i nacionalni dodaci za istoriju, a da poseban problem predstavljaju udžbenici za hrvatski jezik sa elementima nacionalne kulture.

On je naveo da bi tek po osnivanju Katedre za hrvatski jezik i književnost bile ispunjene sve pretpostavke za kvalitetno obrazovanje Hrvata, te da takve katedre imaju sve ostale nacionalne zajednice u Vojvodini.

"Potrebno je osnovati i lektorat, koji bi bio instanca za izdavanje licenci za nastavu na ovom jeziku, jer je sada gotovo dve trećine nastavnika jezički inkompetentno, odnosno nemaju niti jednu verifikovanu instancu da poznaju hrvatski jezik", rekao je Žigmanov i dodao da treba razviti i sistem nadzora nad kvalitetom odvijanja nastave.

Žigmanov je podsetio da cilj Hrvatske nije da bude prepreka Srbiji u evropskim integracijama i da tome svedoči činjenica da je ta zemlja Srbiji poklonila kompletan prevod svih evropskih dokumenata i da je održala više od 100 seminara za nosioce vlasti na temu integracija.

Prema njegovim rečima, u Srbiji se "izgleda isplati" imati antihrvatski stav, ali se zaboravlja da zbog toga građani hrvatske nacionalnosti koji žive u Srbiji, osećaju pritiske i strah.

"Od predsedničkih izbora u Hrvatskoj, kada su se događanja u toj zemlji dovodila u vezu sa ustaškim pokretom i obnavljanjem ustaštva od strane najviših državnika Srbije, nije baš lagodno biti ni građanin, ni aktivista. Zaboravlja se da je SDSS Milorada Pupovca u Hrvatskoj ušla u vlast i da imaju četiri pomoćnička mesta, da su deo politike koju sprovodi Vlada Hrvatske, a to nijedna vlada koja bi imala pridev fašistička ili ustaška, ne bi činila", rekao je Žigmanov.

XS
SM
MD
LG