Dostupni linkovi

Incko: Separatističke snage bi mogle ugroziti put BiH ka EU


Imamo, s jedne strane, integraciju u Evropu i, u isto vreme, dezintegraciju kod kuće: Incko
Imamo, s jedne strane, integraciju u Evropu i, u isto vreme, dezintegraciju kod kuće: Incko

Separatisti koji pokušavaju da podele Bosnu i Hercegovinu po etničkim linijama mogli bi ugroziti njene napore da se pridruži Evropskoj uniji i primorati međunarodne sile na intervenciju, izjavio je za Reuters visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Incko.

Evropska unija je pre tri meseca prihvatila aplikaciju Bosne i Hercegovine za priključenje EU, a prošle sedmice zemlja je preduzela prve korake u, izvesno je, dugotrajnom procesu pristupanja. Međutim, nedavno su srpski i hrvatski nacionalisti intenzivirali pozive na podelu zemlje po etničkim linijama.

“Imamo, s jedne strane, integraciju u Evropu i, u isto vreme, dezintegraciju kod kuće”, kazao je Valentin Incko, dodajući: ”Ukoliko bi se to desilo mogao bi biti usporen proces približavanja Briselu, jer, dezintegracija je jača od integracije. Intervenisali bismo ukoliko bi crvene linije bile prekoračene, ako bi (bosanski Srbi) raspisali referendum o nezavisnosti”, rekao je Incko.

Visoki predstavnik raspolaže širokim rasponom ovlašćenja kako bi delovao protiv narušavanja Dejtonskog sporazuma, a koje su zamišljene da očuvaju BiH kao jedinstvenu državu sa Sarajevom kao nepodeljenim glavnim gradom.

Upitan o mogućnosti eventualne vojne intervencije u slučaju secesije, Incko je rekao da bi se radije držao mirnih rešenja, poput međunarodnog pritiska.

Međutim, neke zapadne diplomate, navodi Rojters, izjavile su da bi u slučaju secesije bosanskih Srba Incko imao ovlašćenja da pozove strane trupe kako bi sprečile oružani sukob.

Agencija podseća da se u Bosni i Hercegovini u EU misiji očuvanja mira nalazi još oko 200 vojnika.

XS
SM
MD
LG