Dostupni linkovi

EU i Kuba potpisale sporazum o normalizaciji odnosa


Prvi dogovor o normalizaciji odnosa: Bruno Rodriguez Parila i Federika Mogerini
Prvi dogovor o normalizaciji odnosa: Bruno Rodriguez Parila i Federika Mogerini

Evropska unija (EU) i Kuba potpisale su danas u Briselu sporazum o političkom dijalogu i saradnji, što je njihov prvi do sada dogovor o normalizaciji odnosa.

Sporazum su potpisali šef kubanske diplomatije Bruno Rodriges Parilja i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

EU je 6. decembra formalno "okrenula stranicu" loših odnosa s Kubom stavljanjem van snage akta iz 1996. godine kojim je bio predvidjen niz uslova za normalizaciju odnosa, posebno u oblasti ljudskih prava.

Odluka o normalizaciji odnosa EU i Kube usledila je 10 dana posle smrti kubanskog političkog vodje Fidela Kastra i u jeku procesa približavanja Havane i Vašingtona, koji je marta ove godine započeo odlazeći predsednik SAD Barak Obama.

Sporazum treba najpre da odobri Evropski parlament, a zatim da ga ratifikuju i parlamenti država članica.

U nedavnom saopštenju Saveta EU piše da će sporazum uspostaviti "novi pravni okvir za odnose EU i Kube", u cilju podsticanja trajnog razvoja te zemlje, unapredjenja demokratije i ljudskih prava i nalaženja zajedničkih rešenja za prevazilaženje globalnih izazova.

Kuba je bila jedina latinoamerička zemlja sa kojom EU nije zaključila sporazum o medjunarodnoj saradnji.

XS
SM
MD
LG