Dostupni linkovi

NATO unapređuje saradnju sa Kosovom


Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sa vojnicima KFOR-a u Prištini
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sa vojnicima KFOR-a u Prištini

Severnoatlanska alijansa NATO obavestila je Kosovo o svojoj odluci o suštinskom unapređenju saradnje i podrške Kosovu, kao i o učešću Kosova u različitim programima NATO-a.

Ovo je rečeno je na konferenciji za novinare premijera Ise Mustafe i ministra spoljnih poslova Envera Hodžaja, koji su predstavili dostignuća Kosova u odnosu sa međunarodnim organizacijama i jačanjem međunarodnog subjektiviteta Republike Kosova.

Kako je premijer Mustafa dodao, NATO se složio da osnaži saradnju sa Kosovom unutar mandata KFOR-a, a to se može očekivati početkom naredne godine.

U pismo Generalnog sekretara NATO-a upućenog premijeru, navode se i ostale aktivnosti kao što su češće posete NATO-u i sastanci posredničkih ekipa sa relevantnim vlastima Kosova putem kojih se se voditi i politički dijalog. Predviđen je i dijalog o praktičnoj saradnji sa NATO-om, učešće Bezbednosnih snaga Kosova u svojstvu posmatrača u vežbama NATO-a, te je moguće i direktno učešće.

„Ovo je veoma važna vest za Kosovo jer otvara novo poglavlje odnosa i podrške Kosovu od NATO-a, i takođe se osnažuje uloga Kosova kao faktora stabilnosti u regionu i kao poverljivog partnera NATO-a u suočavanju sa regionalnim i globalnim izazovima“, kazao je Mustafa.

„Organizacija koja je pre 17 godina intervenisala kako bi odbranila humanitarne vrednosti na Kosovu, sada je otvorila put unapređenju odnosa sa Kosovom“, dodao je on.

Ministar Hodžaj je dodao da je ovo nova faza odnosa sa NATO-om i da pismo generalnog sekretara NATO-a izražava volju 28 država članica o novoj fazi integracije Kosova u NATO.

“Od danas nastupa druga brzina, i od danas se konkretno krećemo prema integraciji u NATO”, naveo je Hodžaj.

XS
SM
MD
LG