Dostupni linkovi

Austrija: Protest protiv Norberta Hofera, kandidata desnice


Najavljeno je da će, ako Hofer pobedi na izborima, u nedelju uveče, ponovo biti protesta (ilustrativna fotografija)
Najavljeno je da će, ako Hofer pobedi na izborima, u nedelju uveče, ponovo biti protesta (ilustrativna fotografija)

Levičarski aktivisti organizovali su danas u Beču demonstracije protiv kandidata desnice Norbeta Hofera, jednog od dvojice kandidata na predsedničkim izborima - koji će sutra biti održani u Austriji.

Pod nazivom "Fak Hofer" protest bi trebalo, kako navode organizatori, da spreči da kandidat Slobodarske partije Austrije (FPO) Norbert Hofer postane predsednik.

"Nemački nacionalista kao predsednik predstavljalo bi izvrgavanje ruglu žrtava koncentracionih logora", poručuju organizatori.

Ispred sedišta FPO, u završnim govorima, najavljeno je da će, ako Hofer pobedi na izborima, u nedelju uveče, ponovo protestovati.

U brojnim govorima ukazano je da se ne sme dozvoliti fašistima dolazak na vlast, i nikako ulepšavati FPO, već da se radi o nacističkoj stranci.

Protest je protekao mirno, a samo se jedan demonstrant, koji je pokrio svoje lice, nakratko sukobio sa policijom, koja je tražila da skine šal sa lica.

Tim oko protivkandidata Hofera, Aleksandera van der Belena, distancirao se od ovih demonstracija, poručivši da su kontraproduktivne.

Organizatori protesta kritikovali su to ponašanje, ističući da se ne sme ustuknuti pred fašizmom.

XS
SM
MD
LG