Dostupni linkovi

Međunarodna zajednica u BiH pozvala na hitno održavanje izbora u Stocu


Stolac
Stolac

Predstavnici međunarodnih organizacija u Bosni i Hercegovini ocijenili su danas u zajedničkom saopćenju da je, kao rezultat brojnih postupaka od 2. oktobra, građanima Stoca uskraćena demokratija.

Za njih je imperativ da izbori budu provedeni što je prije moguće, u skladu sa zakonom i u atmosferi poštovanja i smirenosti, koju karakterizira konstruktivni i inkluzivni dijalog.

Kao članovi međunarodne zajednice, pozvali su lidere svih lokalnih i državnih vlasti, uključujući i lidere političkih stranaka na svim nivoima, da ulože napore i osiguraju takav dijalog.

Najoštrije su osudili zapaljivu retoriku i bilo kakvu mogućnost nasilja, te su podvukli da se odluke bh. institucija, uključujući Centralnu izbornu komisiju i Apelaciono odjeljenje Suda BiH, moraju poštivati.

Saopćenje potpisuju ambasadori Velike Britanije, Savezne Republike Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država Edward Ferguson, Christiane Hohmann i Maureen Cormack te šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark, visoki predstavnik Valentin Inzko kao i šef Misija OSCE-a u BiH Jonathan Moore.

XS
SM
MD
LG