Dostupni linkovi

Ivanić: Rezultati referenduma se ne mogu poništiti


Poništiti se mogu samo posledice referenduma: Mladen Ivanić
Poništiti se mogu samo posledice referenduma: Mladen Ivanić

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić poručio je danas u Banjaluci da se rezultati referenduma o Danu Republike Srpske (RS) ne mogu poništiti.

Ivanić je naglasio da se mogu poništiti samo posledice tog referenduma, preneo je "Avaz.ba".

Ustavni sud BiH juče je doneo odluku o poništavanju rezultata referenduma održanog 25. septembra u Republici Srpskoj, sa obrazloženjem da ta odluka nije u skladu sa Ustavom BiH.

Na plenarnoj sednici u Sarajevu Ustavni sud je naime usvojio zahtev člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovica i drugih "za rešavanje ustavnopravnog spora sa entitetom Republika Srpska" u vezi sa Odlukom o raspisivanju republickog referenduma od 15. jula, saopšteno je iz Suda.

Kako se navodi, ta odluka je doneta zato što je referendum sproveden na osnovu Odluke o raspisivanju republickog referenduma od 15. jula za koju je Ustavni sud utvrdio da nije u saglasnosti sa Ustavom BiH, te suprotno nalogu Ustavnog suda iz Odluke o privremenoj meri od 17. septembra.

Sud je utvrdio da navedena odluka nije u saglasnosti sa Ustavom BiH zato što je njom utvrđeno referendumsko pitanje o kojem već postoji konacna i obavezujuca odluka Ustavnog suda, koju su dužni da poštuju svi organi i institucije javne vlasti, navodi se u saopštenju, prenosi RTRS.

XS
SM
MD
LG