Dostupni linkovi

Potpisan Sporazum o saradnju SANU i CANU


Zgrada Srpske akademije nauka i umetnosti
Zgrada Srpske akademije nauka i umetnosti

U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti danas je potpisan Sporazum o naučnoj i umetničkoj saradnji SANU i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

Sporazum su potpisali predsednici akademik Vladimir S. Kostić i akademik Dragan K. Vukčević, saopštila je Akademija.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovali su potpredsednik CANU akademik Đorđe Borozan i članovi Izvršnog odbora SANU: potpredsednici akademici Zoran Popović i Ljubomir Maksimović, generalni sekretar akademik Marko Anđelković, predsednik Ogranka SANU u Novom Sadu akademik Stevan Pilipović i predsednik Ogranka SANU u Nišu akademik Ninoslav Stojadinović.

Potpisivanju je takođe prisustvovao ambasador Crne Gore u Beogradu Branislav Mićunović.

Sporazum je potpisan u cilju nastavka i unapređenja naučno-tehnološke i umetničke saradnje, i to kroz rad na zajedničkim istraživačkim projektima, pomaganje naučnih istraživanja u bibliotekama, arhivima i naučno-istraživačkim ustanovama, podsticanje saradnje naučnih ustanova u sastavu akademija, kao i ustanova i organizacija koje nisu u njihovom sastavu.

Saradnja će se ostvarivati i kroz zajedničke aktivnosti - organizaciju naučnih skupova, simpozijuma, konferencija, izložbi, predavanja, kroz razmenu izložbi i koncertnih i drugih umetničkih aktivnosti članova i drugih istaknutih umetnika, razmenu informacija i publikacija i putem drugih aktivnosti dogovorenih između dve strane.

Predsednik CANU akademik Dragan K. Vukčević i potpredsednik akademik Đorđe Borozan borave u Beogradu kao gosti Srpske akademije nauka i umetnosti, povodom simpozijuma "Nacionalne akademije nauka i umetnosti u 21. veku".

Simpozijum je okupio predsednike i predstavnike nekoliko akademija nauka i umetnosti iz regiona, a akademik Dragan K. Vukčević učestvovao je sa saopštenjem "Akademija i društvo".

XS
SM
MD
LG