Dostupni linkovi

Oland se neće kandidovati za drugi predsednički mandat


Fransoa Oland
Fransoa Oland

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je danas da se neće kandidovati za drugi predsednički mandat na izborima 2017. godine.

"Odlučio sam da neću biti kandidat na predsedničkim izborima", rekao je Oland koji dužnost šefa države obavlja od maja 2012. godine.

Oland (62), koji je rekordno najnepopularniji predsednik, ranije je rekao da će početkom decembra saopštiti da li ulazi u izbornu trku za drugi predsednički mandat.

Vladajuća levica u Francuskoj danas je započela stranačku izbornu trku za predsedničke izbore 2017. godine.

Bivši ministar ekonomije Arno Montbur prvi je danas podneo svoju kandidaturu za stranačke izbore levice predviđene između 22. i 29. januara. Ostali kandidati imaju rok do 15. decembra da se prijave za stranačke izbore.

Pored kandidata levice, desnice i ekstremne desnice, za izbore su se kandidovali predstavnik radikalne levice Žan-Lik Melanšon i bivši ministar ekonomije Emanuel Makron, koji je u avgustu podneo ostavku i osnovao svoju političku organizaciju, centristički "Pokret" (En Marche).

Uzimajući u obzir razne podele unutar levice, analitičari procenjuju da će se u drugom krugu za mesto predsednika boriti, kandidat desnice Fransoa Fijon i predsednica ekstremne desnice Marin Le Pen.

XS
SM
MD
LG