Dostupni linkovi

EULEX: Istraga smrti Deharija u skladu sa evropskom praksom


Bilbord "Pravda za Astrita Deharija" u centru Prištine, ilustracija
Bilbord "Pravda za Astrita Deharija" u centru Prištine, ilustracija

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) ocenila je da su obdukcija i istraga smrti aktiviste Samoopredeljenja Astrita Deharija u prizrenskom zatvoru izvršene "pravilno, profesionalno i pažljivo" i u skladu sa najboljim evropskim praksama.

Glavni tužilac u Prizrenu Sulj Hodža saopštio je da svi dokazi i analize govore da je Astrit Dehari, aktivista Samoopredeljenja, izvršio samoubistvo u zatvoru u Prizrenu.

Astrit Dehari, 26-godišnji mladić preminuo je u zatvoru u Prizenu 5. novembra.

EULEX podržava nalaze i logički zaključak izveden iz činjenica i dokaza koji su proizašli iz istrage i obdukcije, navodeći da su tokom istrage izvršena sva značajna ispitivanja.

"Tri nadležne agencije koje su angažovane nastavljaju da ispunjuju svoje obaveze onako kako se očekuje. Iz slučajeva kakav je ovaj uvek se mogu izvući pouke, a presudni element za unapređenje je primena tih pouka", navedeno je u saoštenju EULEX-a.

Kosovske institucije su utvrdile da je u vreme smrti Astrit bio sam u svojoj zatvorskoj ćeliji. To potvrđuju kamere i iskazi ljudi koji su bili prisutni.

Ministarka pravde Kosova Durata Hodža je posle njegove smrt angažovala nadležne službe da iznesu svoje nalaze o slučaju, kao i EULEX, da pruži podršku reformama kosovske kazneno-popravne službe.

EULEX je izrazio spremnost da pomogne Ministarstvu pravde i drugim institucijama vladavine prava da nastave tu reformu

XS
SM
MD
LG