Dostupni linkovi

Prvi slučaj smrti zbog gripa u Crnoj Gori


Ilustracija
Ilustracija

U Crnoj Gori juče je registrovan prvi slučaj smrti od Influence tipa AH3, navodi se u saopštenju Instituta za javno zdravlje.

"Riječ je o pacijentu starosti 63.godine, koji je bolovao od više hroničnih bolesti, kod koga je postojao povećan rizik od razvoja komplikacija gripa. Pacijent nije bio vakcinisan protiv gripa", objašnjavaju iz Instituta.

Uvidom u elektronsku bazu podataka o prijavljivanju zaraznih bolesti, u Crnoj Gori je u toku prethodne sedmice (od 21- 27.novemvra) prijavljeno 45 osoba sa simptomima nalik gripu.

"U Evropi i okruženju dominira virus sezonskog gripa tip A, podtip H3, dok se mnogo rjeđe registruje podtip AH1 kao i tip B. U toku 46. nadzorne sedmice aktivnost virusa gripa u Evropskom regionu je istog niskog inteziteta aktivnosti kao i prethodne nedjelje", navodi se u saopštenju Instituta.

Najučinkovitija preventivna mjera je vakcinacija protiv sezonskog gripa. Vakcina se može primiti u bilo koje vrijeme u toku trajanja sezone gripa, čak i sada, kada virus cirkuliše u populaciji, uz napomenu da se imunitet razvija nakon dvije do tri nedjelje nakon aplikacije vakcine.

XS
SM
MD
LG