Dostupni linkovi

Zapadni Balkan: Neometani napadi na medije


Novinari širom Zapadnog Balkana suočeni su s neprijateljskom sredinom koja ih ometa u mogućnosti kritičkog izvještavanja, saopšteno je u srijedu iz organizacije Human Rights Watch.

Više od godinu dana nakon što je Human Rights Watch dokumentovao prepreke po slobodu medija u Bosni i Hercegovini, Srbiji, na Kosovu, u Crnoj Gori i Makedoniji, vlade u regionu i evropske institucije nisu uspjele poduzeti konkretne mjere u cilju rješavanja ovog pitanja. Štaviše, izronili su i novi problematični slučajevi.

“U vrijeme kada to nikad nije bilo važnije, nezavisno novinarstvo na Zapadnom Balkanu stavljeno je uza zid“, kaže Lydia Gall, istraživačica za Zapadni Balkan pri organizaciji Human Rights Watch.

“To se neće ni promijeniti osim ukoliko EU ne bude apsolutno jasno saopštila vladama Zapadnog Balkana da njihove evropske aspiracije zavise od naprednih i slobodnih medija.”

Bivše jugoslavenske republike Makedonija, Crna Gora i Srbija kandidatkinje su za članstvo u Evropskoj uniji, dok su Bosna i Hercegovina i Kosovo potencijalni kandidati. Sloboda izražavanja i medija u sklopu su Kopenhaških kriterija za članstvo u EU.

U jednom nedavnom slučaju u oktobru mjesecu, uredniku lista Gazeta Express na Kosovu upućivane su prijetnje smrću putem društvenih medija nakon objave njegovog dokumentarca o ratnim zločinima na Kosovu od strane Oslobodilačke vojske Kosova. Taj predmet je pod istragom.

Evropska komisija uključuje izraze zabrinutosti po pitanju slobode medija u zemljama Zapadnog Balkana u svoje godišnje ocjene vezane za njihov historijat po pitanju ljudskih prava. Komesar nadležan za proširenje Johannes Hahn generalno je spominjao slobodu medija u region, ali nije iznosio detalje po pitanju manjka djelotvornih istraga od strane pojedinačnih vlada o napadima na novinare.

U novoj strategiji za proširenje Komisije objavljenoj 9. novembra spominje se sloboda medija u region, ali se detaljne preporuke navode ukratko.

Evropski parlament ponudio je konkretnije preporuke. Komisija i države-članice EU trebale bi vršiti dosljedniji pritisak na vlasti Zapadnog Balkana u cilju toga da one prestanu sa zastrašivanjem novinara i da slobodi medija daju visoki prioritet tokom pregovora o pristupanju, rečeno je iz Human Rights Watcha.

U svom izvještaju za 2015. godinu pod naslovom Teška profesija: Napadi na slobodu medija na Zapadnom Balkanu, Human Rights Watch navodi prezrivo odbacujuće riječi jednog šefa policije upućene novinaru: “Šta možete, teška vam je profesija.”

XS
SM
MD
LG