Dostupni linkovi

Ban: Sve manji izgledi za bliskoistočni mir


Jerusalim
Jerusalim

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun rekao je da međunarodna zajednica mora jasno da kaže da je i dalje posvećena mirovnim pregovorama između Izraela i Palestinaca, jer izgledi za mir "prete da izmaknu van domašaja".

Ban, čiji se desetogodišnji mandat završava za mesec dana, izdao je saopštenje sinoć uoči sastanka Generalne skupštine UN, koju čini 193 zemalja, povodom Međunarodnog dana solidarnosti sa palestinskim narodom.

On je naveo da su zbog događaja poslednjih godina, uključujući dva neuspela pokušaja da se pregovara o sporazumu i oružani sukob, Palestinci i Izraelci frustrirani i razočarani.

"To je ojačalo radikale i oslabilo umerenjake na obe strne. Ono što čini stvari još gorim je opasan vakum u međunarodnoj zajednici jer krize na drugim mestima odvlače pažnju svetskih lidera", naveo je Ban.

Palestinci žele da osnuju nezavisnu državu na Zapadnoj obali i pojasu Gaze, s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom te države. Izrael je osvojio sve te teritorije u šestodnevnom ratu 1967. godine i na Zapadnoj obali i u anektiranom istočnom Jerusalimu sada živi bezmalo 600.000 jevrejskih naseljenika.

XS
SM
MD
LG